tmkjfgh gjfgh

Biblioteca Publică Cocieri


„Biblioteca – Templu al cunoaşterii”

 

Adevăratul univers al viselor noastre este biblioteca. Locul unde mergem să citim, să ascultăm, să discutăm, să ne întîlnim cu cartea.
Biblioteca este templul învăţăturii, deoarece doar în bibliotecă poţi acumula cele mai diverse cunoştinţe.
Ea va rămâne mereu cu porţile deschise pentru utilizatori, pentru că doar în bibliotecă poţi mereu învăţa, ne ajută să devenim mai inteligenţi, mai buni şi mai deştepţi, pentru că nicăieri nu vom găsi un limbaj mai frumos şi mai corect decât în carte.

 

Vă invităm la bibliotecă să lecturaţi cu nesaţ din beletristica pentru maturi, vă aşteptăm cu mare drag!!!

 


Prezentare generală

 

Biblioteca Publică Cocieri este o instituţie de stat, care funcţionează în baza «Legii cu privire la biblioteci nr.160 din 20.07.2017». Instituţia se află sub îndrumarea metodică şi coordonarea Direcţiei Cultură şi Turism Dubăsari şi este administrată de Primăria c. Cocieri.

 

Programul de activitate 8.30 – 17.00, sâmbăta, duminica – zile fără program.

 

Biblioteca are o suprafaţă de 99 de metri pătraţi, şi este amplasată în Casa de Cultură, etajul doi. Dispune de un spaţiu cu 20 de locuri perceput de fiecare beneficiar ca un loc: sigur, liniştit şi confortabil pentru lectură şi studiu, pentru întâlniri cu prietenii, pentru participare la evenimente. Dispune şi de colecţii de carte bogate.

 

În anul 2015 biblioteca a fost reparată capital şi dotată cu mobilier nou din mijloacele financiare locale şi raionale. În luna septembrie 2015, graţie implementării Programului Biblioteci Globale în Moldova «Novateca», biblioteca a fost dotată cu echipament tehnic modern (5 computere echipate şi o imprimantă multifuncţională), în prezent dispunând de 6 computere şi 2 imprimante multifuncţionale. Astfel biblioteca a fost transformată într-un centru modern de informare şi instruire pentru toţi membrii comunităţii şi are drept scop sporirea accesului la informaţie, abordarea problemelor de dezvoltare locală, inclusiv în domeniile sănătate, educaţie, dezvoltare economică, guvernare electronica, incluziune dijitală, comunicare, cultură şi recreere.

 

Biblioteca, în activitatea sa de zi cu zi tinde spre atingerea principalelor obiective:

  • promovarea dezvoltării unei comunităţi deschise şi incluzive;
  • oferirea accesului gratuit la informaţie, la tehnologii informaţionale ;
  • valorificarea patrimoniului cultural şi sprijinirea pluralităţii culturilor;
  • promovarea alfabetizării şi culturii informării, lecturii şi educaţiei nonformale;
  • prestarea serviciilor conform necesităţilor membrilor comunităţii;
  • oferirea accesului egal şi nediscriminatoriu la serviciile de bibliotecă tuturor membrilor comunităţii, indiferent de gen, vârstă, apartenenţă etnică, dizabilitate;
  • contribuirea la procesul de instruire, formare şi cercetare ;
  • colecţionarea, prelucrarea, păstrarea, gestionarea şi diseminarea documentelor de bibliotecă.

 

Indicatori de performanţă:

  • numărul de utilizatori – 534,
  • din care activi – 410
  • numărul de vizite – 2700
  • numărul de împrumuturi – 6300
  • Biblioteca oferă membrilor comunităţii o gamă largă de servicii: utilizarea Word, Excel, Skype, servicii publice electronice, aplicaţii pentru copii, reţele sociale etc.

 

Biblioteca este deschisă spre colaborare cu instituţiile din localitate şi nu numai, cu agenţi economici, actori comunitari din diferite domenii pentru a promova activităţile lor şi a diversifica serviciile de bibliotecă conform necesităţilor comunităţii.



Dumitru Matcovschi – 85 de ani de la naştere…
Simbol de demnitate şi de rezistenţă, Dumitru Matcovschi a lăsat moştenire opera, o lecţie de demnitate, de dragoste necondiţionată faţă de ţară, limbă, popor, mamă, femeie…


Concursul raional ,„Ţara mea de cântec, vatra mea de dor” – ediţia a V, s-a desfăşurat în incinta Bibliotecii Publice Ustia, Dubasari.
La concursul recital de poezie dedicat „Zilei Independenţei” şi „Limba noastră”, Biblioteca Publică pentru maturi Cocieri, a fost reprezentată de către Timuş Adriana, care s-a plasat pe locul II.
Bravo Adriana, felicitări şi succese mari în continuare!!!
Mulţumim organizatorilor şi gazdei pentru acest frumos concurs!!!


„Ţara mea de cântec, vatra mea de dor”, ediţia IV-a


Ion Druţă, scriitor inconfundabil…


Descoperim noi talente în satul nostru


Grigore Vieru – Poetul Lacrimii și Durerii, dar și al Curajului, al Bărbăției neîngenunchiate


„Ziua Naţională a lecturii’’


Şezătoare folclorică!


Biblioteca de Ziua lui Mihai Eminescu


Întâlnire cu scriitorul Andrei Calcea


Cititori, directori de instituții, consilieri locali și invitați de onoare  și-au dat întâlnire la Biblioteca pentru copii Cocieri, care a împlinit 50 de ani de la fondare. Acest eveniment a avut loc la 18 noiembrie 2022 în cadrul progamului de acțiuni: ,, Ziua ușilor deschise,,.  Biblioteca pentru copii, în colaborare cu biblioteca publică, liceul, casa de cultură și școala de arte din localitatea Cocieri a organizat un program artistic prilejuit consemnării a 50 de ani de la fondare: recital de poezie, prezentare video, interpretări vocale și instrumentale ale utilizatorilor fideli.
La evenimentul consacrat aniversării a participat, domnul Grigore Filipov- președintele r. Dubăsari care a felicitat bibliotecarii și cititorii urîndu-le sănătate și success în toate activitățile organizate în incinta bibliotecii. Totodată , a înmînat  o diplomă de gratitudine ,, pentru apreciere a performanțelor în creșterea și educarea tinerei generații de copii în spiritual dragostei de țară, de neam, pentru entuziasm și dăruire de sine în promovarea valorilor naționale, educaționale, civice și participare activă în viața socială a satului și raionului,,  și mai multe titluri de carte din domeniul istorie, religie, literatură artistică menționînd că, ,,Pentru o bibliotecă pentru copii, 50 de ani este o vârstă fragedă,,.
Din partea Secției cultură și turism cu un mesaj de felicitare a venit doamna Ciudin Natalia, specialist principal, dorindu-le urări de bine și success în toate eforturile  întru realizarea activităților de bibliotecă, idei interesante, stocuri bogate de carte, cititori recunoscători. Biblioteca din c. Cocieri este o bibliotecă modernă, datorită colăbărării cu APL, parteneri locali și desigur bibliotecari responsabili, creativi și profesioniști în domeniul de specialitate fiind mereu în serviciul comunității. Oaspeții au fost impresionați de activitatea culturală, de spațiul înmbietor , luminos și plin de cărți foarte interesante și colorate , astfel mulțumind prin aprecieri și laude.