Grădinița
Prezentare generală:
Grădinița-creșă „Garofița” din c.Cocieri r-l Dubăsari este o instituție preșcolară de stat, destinată educației copiilor de vîrsta 2-7 ani, cu program 10,5 ore, care activează din februarie 1990. Clădirea grădiniței este tip, 4 blocuri în două nivele unite cu o galerie, cu capacitatea de 340 locuri. Numărul de copii după listă-175, copiii sînt repartizați în 7 grupe, în conformitate cu particularitățile de vîrstă și individuale. Instituția se află sub îndrumarea metodică și coordonarea DGÎ Dubăsari și este administrată de Primăria c. Cocieri. Regimul de activitate 7.30-18.00. (10,5 ore)
În instituția preșcolară activează 13 cadre didactice, 7 – cu studii superioare pedagogice, 6 – cu studii medii de specialitate. Cu grad didactic doi – 3 cadre didactice, grad managerial II – 1. Vîrsta – de la 25 ani pînă la 54 ani.
Cadrele didactice din grădinița de copii tind spre educarea unei personalități libere a copilului – tendință contemporană a întregului sistem educațional din republică. Activitatea de educație și instruire a copiilor se realizează în baza Curriculei Educației copiilor de vîrstă timpurie și preșcolară din Republica Moldova și Standardele de învățare și dezvoltare pentru copilul de 0-7 ani. Întregul proces instructiv-educativ este axat pe copil, pe necesitățile lui, pe ritmul propriu și nivelul de dezvoltare a fiecărui copil în parte.
Grădinița de copii își desfășoară activitatea în 7 grupe luminoase, dotate cu mobilier modern, adaptat nevoilor educative, grupuri sanitare îngrijite și ușor accesibile copiilor. Salile de grupe sînt dotate cu jucării, atribute pentru jocul copiilor, materiale didactice demonstrative și distributive pentru realizarea cu succes a procesului educativ-instructiv. Fiecare grupă are teren de joc, unde copiii își petrec timpul afară, organizînd diverse jocuri mobile, de rol și sportive, observări în natură, lucrul individual cu copiii.
În sala de muzică-sportivă a grădiniței de copii se desfășoară activitățile de muzică, diverse activități educaționale: înviorarea de dimineață, activități de cultură fizică, dans, sărbători, distracții, concursuri cu participarea copiilor din grădiniță. Centrul metodic al grădiniței de copii este dotat cu materiale didactice, literatură metodică, literatură pentru copii, materiale audio-vizuale care le vin în ajutor cadrelor didactice, părinților și tuturor doritorilor.
Grădinița de copii dispune de cabinet medical, dotat cu aparataj și medicamente necesare pentru acordarea primului ajutor medical în caz de necesitate. La blocul alimentar al grădiniței de copii bucătarii pregătesc diverse feluri de bucate, care sint servite de copii, conform regimului de 4 ori pe zi Încălzirea grădiniței este autonomă, pe gaz natural și combustibil pe bio- masă (peleți). Grădinița dispune de apă curgătoare rece și caldă.
Pe parcursul ultimilor ani angajații grădiniței de copii, părinții s-au implicat într-un șir de proiecte, susținute de APL, locuitorii și agenții economici din sat, în cadrul cărora s-au schimbat ferestrele și ușile de întrare ale grădiniței de copii, acoperișul La blocul A și B, si D s-a reînnoit fațada blocul A, s-au instalat bateriile solare, s-a construit și a fost unită la rețea cazangeria pe biomasă, și traseul de apă caldă, s-a reparat sistemul de încălzire sala festivă, galeria, și grupele au fost dotate cu materiale didactice, literatură metodică și artistică. S-a efectuat reparația capitală a blocului D.
Climatul în instituția preșcolară este unul binevoitor, stimulativ, cooperant, dinamic. Valorile dominante, ce caracterizează angajații grădiniței de copii sînt: responsabilitatea, receptivitatea și creativitatea, munca în echipă, încrederea și respectul față de copil și familia acestuia. Echipa managerială este cu o atitudine asertivă, democratică, de încredere în echipa de lucru, cu respect față de realizările instituției si nevoile ei.
Pe data de 29.11.2024 la sfârşit de brumar în Creşa-Grădiniţă „Garofiţa” comuna Cocieri s-a desfăşurat Seminarul teoretico-practic raional cu activitatea publică: „Mă mândresc că-s moldovean” grupa pregătitoare I, Domeniile de activitate: Eu, familia şi societatea; Limbaj şi comunicate; prezentată de educatoarea Surdu Tatiana. Activitatea extracurriculară:”Eu sunt neam de Moldovean, alt pământ pe lume n-am” grupa Pregătitoare II. Domeniile de activitate: Arte, Limbaj şi comunicare, Eu, familia şi societatea, prezentată de educatoarea grupei pregătitoare Verlan Larisa. Atelierul de lucru cu genericul:”ABC-ul proiectării didactice” organizat în cadrul seminarului a fost desfășurat de către metodista principală a DE Dubăsari doamna Bacioi Natalia. În cadrul seminarului teoretico-practic Cadrele didactice Surdu T. şi Verlan L. au dat dovadă de profesionalism, dedicaţie şi dragoste pentru copii şi munca care este depusă zi de zi. Vă mulţumim mult pentru copii şi munca care este depusă zi de zi. Vă mulţumim mult pentru activităţile desfăşurate.
Procesul de atestare al cadrelor didactice
Procesul de atestare al cadrelor didactice reprezintă un aspect important în evoluția carierei didactice și dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, care pune în evidență profesionalismul, calitatea procesului educațional și integritatea cadrului didactic.
Activităţile publice prezentate în IET”Garofiţa” de către cadrele didactice ce se atestează în anul curent au fost apreciate de comisia de evaluare internă şi atestare cu calificativul bine şi foarte bine.
Aducem sincere felicitări cadrelor didactice ce deja au susţinut Proba Studiul de caz, pentru confirmarea gradului didactic doi, şi succese mari cadrului didactic la susţinerea Probei Studiul de caz etapa raională pentru conferirea gradului didactic doi.
O serbare închinată copilăriei şi copilului a avut loc în IET „Garofiţa”
Elevii specialității Artă teatrală au avut o vizită specială la copilașii de la grădinița „Garofița”
Articole
În IET „Garofiţa” s-a desfăşurat concertul de dare de seamă a activităţilor de limba engleză şi dans
Importanţa dezvoltării respiraţiei la copiii cu dificultăţi de vorbire
Vă felicităm cu prima absolvire, minunații noștri copii din grupele pregătitoare „Curcubeu” şi „Disney” din IET”Garofiţa”
Nu uitați de grădinița voastră, deoarece a-ți avut parte de multe aventuri și plimbări interesante, basme bune și povești amuzante, mic dejun delicios și sărbători minunate. Copii, vă dorim să rămâneți întotdeauna la fel de prietenoși, amuzanți și curioși. Fie ca la școală să vă aștepte doar note de zece și cuvinte de laudă, să aveți parte în viață mereu de bucurie, zâmbete, dragoste și fericire.Sprijin constant din partea părinţilor iubiţi şi multe zile fericite.Rămâneţi la fel de visători, veseli şi curioşi.